Κλείστε Ραντεβού

Οδηγίες προς Ασθενείς
Χειρουργός Οδοντίατρος Παπαγεωργίου Ευρυδίκη - HAPPY SMILES στον Άλιμο


Οδηγίες στοματικής υγιεινής

Βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα. Ακόμα και η κατανάλωση ένος ροφήματος μπορεί να βλάψει. Αλλάζουμε οδοντόβουρτσα όταν οι τρίχες στραβώσουν. Η μέτρια σκληρότητα είναι συνήθως ενδεδειγμένη. Βάζουμε μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας. Σκοπός μας δεν ειναι να κάνουμε πολύ αφρό. Καλό είναι να κοιτάζουμε στον καθρέπτη πού και πώς βουρτσίζουμε.

Στα ενδιάμεσα των δοντιών δε φτάνει η οδοντόβουρτσα. Εκεί χρειάζεται το οδοντόνημα ή το μεσοδόντιο βουρτσάκι. Η οδοντογλυφίδα αντενδείκνυται γιατί τραυματίζει.

Προαιρετικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στοματικό διάλυμα. Η επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος γίνεται στο οδοντιατρείο.

Ολοκληρώνουμε με βούρτσισμα της γλώσσας από το πίσω μέρος προς τα εμπρός με την οδοντόβουρτσα ή την ειδική ξύστρα γλώσσας.

Η περιοδοντιτιδα και η θεραπεία της
 • Τι είναι η περιοδοντιτιδα; Πρόκειται για μια ασθένεια όλων των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια. Τα ούλα και τα οστά είναι ιστοί που βρίσκονται γύρω από το δόντι και λέγονται περιοδόντιο. Όταν το περιοδόντιο φλεγμαίνει, είναι άρρωστο, τότε έχουμε περιοδοντίτιδα.
 • Πώς μπορώ να καταλάβω ότι έχω περιοδοντίτιδα; Ένας οδοντιατρικός έλεγχος είναι αρκετός για να διαγνωσθεί η νόσος. Ανησυχητικά συμπτώματα που θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν να επισκεφθείτε το οδοντιατρείο είναι η κακοσμία του στόματος, η κινητικότητα των δοντιών, η έντονη μετατόπιση των δοντιών και η αλλαγή της θέσης τους, η υποχώρηση των ούλων και η αιμορραγία των ούλων. Ακτινογραφικά, το οστό έχει υποχωρήσει γύρω από τα δόντια.
 • Τι προκαλεί περιοδοντίτιδα; Η πέτρα είναι αυτή που εφόσον παραμένει στο στόμα και δεν καθαρίζεται, μπορεί να προκαλέσει περιοδοντικά προβλήματα. Η πέτρα "σκάβει" τα ούλα και δημιουργεί θύλακους, δηλαδή τσέπες, μεταξύ ούλων και δοντιών. Δεν εκδηλώνουν όλα τα άτομα που έχουν πέτρα περιοδοντίτιδα και δεν είναι σαφές γιατί κάποιοι νοσούν και κάποιοι όχι. Υπάρχουν επομένως και οργανικά και κληρονομικά αίτια που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου, αλλά σε αυτά δεν μπορούμε προς το παρόν να παρέμβουμε. Μόνο στον έλεγχο της στοματικής υγιεινής μπορούμε να δράσουμε και αυτό και κάνουμε στο ιατρείο.
 • Υπάρχει θεραπεία; Υπάρχει και μπορεί να είναι συντηρητική ή/και χειρουργική. Στη συντηρητική θεραπεία, αφαιρούνται όλη η πέτρα υπέρ και υποουλικά καθώς και τα άρρωστα ούλα με την ουλοδοντική απόξεση. Αυτή η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία συνήθως τμηματικά. Σε πιο προχωρημένες περιοδοντιτιδες χρειάζεται και χειρουργική παρέμβαση. Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε και το laser το οποίο αποστειρώνει τον θύλακο και προκαλεί κάποια ισότιμη αναγέννηση. Αυτή η θεραπεία ονομάζεται περιοδοντική θεραπεία υποβοηθούμενη από laser ( laser assisted periodontal therapy).
 • Όταν τελειώσω τη θεραπεία μου, θα απαλλαγώ οριστικά από τη νόσο; Επειδή πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος υποτροπής της νόσου, χρειάζεστε έλεγχο και συντήρηση του αποτελέσματος της θεραπείας στο οδοντιατρείο. Στο σπίτι ειναι απαραίτητο να ακολουθείτε τις οδηγίες στοματικής υγιεινής που θα σας δοθούν. Ο δικός σας ρόλος στη διατήρηση της υγείας του στόματος σας είναι καθοριστικός όσο και της οδοντιάτρου. Θα είναι δώρο άδωρο να πραγματοποιήσετε θεραπεία και έπειτα να εγκαταλείψετε το στόμα σας!
 • Θα επανέλθουν τα ούλα και τα δόντια μου στην αρχική τους κατάσταση; Εφόσον έχει ξεκινήσει η υφίζηση των ούλων, δεν ειναι δυνατό να επανέλθουν πλήρως. Αντίθετα ειναι πιθανό να παρατηρήσετε μια περαιτέρω συρρίκνωση των ούλων γιατί τα υγιή ούλα θα ξεπρηστούν και θα σφίξουν. Αυτό ειναι επιθυμητό γιατί έτσι εξαφανίζονται οι παθογόνοι θυλακοι. Επίσης τα δόντια που έχουν αλλάξει θέση μπορεί να χρειαστούν ορθοδοντική ή προσθετική παρέμβαση.
 • Γιατί να κάνω τη θεραπεία; Γιατί αν αφήσετε το στόμα σας αβοήθητο, η κατάσταση θα χειροτερέψει και μοιραία θα χάσετε τα δόντια σας. Επιπλέον επιβαρύνετε τη γενική σας υγεία, καθώς η περιοδοντιτιδα έχει ενοχοποιηθεί για καρδιαγγειακά νοσήματα.
 • Ποιος ειναι ο δικός μου ρόλος στη θεραπεία μου; Για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να τηρείτε τις οδηγίες στοματικής υγιεινής που θα σας διδαχθούν. Πρέπει να είστε συνεπείς στα ραντεβού επανέλεγχου και καθαρισμού. Συστήνεται να διακόψετε το κάπνισμα και να ακολουθείτε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, διατροφής κλπ.
Πληροφορίες για τη λεύκανση των δοντιών

Τι είναι η λεύκανση; Πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται αποκλειστικά από την οδοντίατρο. Με αυτή το χρώμα των δοντιών γίνεται λευκότερο και φωτεινότερο. Κίτρινα και σκούρα δόντια μπορούν να γίνουν μέχρι και 8 τόνους λευκότερα!

Τι κιτρινίζει τα δόντια; Οι αιτίες ποικίλουν. Η πιο κοινή είναι η κατανάλωση καφέ, κόκκινου κρασιού, χρωματιστών ποτών και τροφών και φυσικά το κάπνισμα. Επίσης η γήρανση, τα αντιβιοτικά σε παιδική ηλικία, αλλα και το φυσικό σκούρο χρώμα πολλών δοντιών. Όποιο κι αν είναι το αίτιο η λεύκανση βελτιώνει πολύ το χρώμα των δοντιών.

Ποσό διαρκεί το αποτέλεσμα; Επ´αόριστον με καλή στοματική υγιεινή. Για να επαναφέρουμε την αρχική έντονη λευκότητα της θεραπείας λεύκανσης, μπορούμε 1 φορά το χρόνο για 2 ημέρες, να χρησιμοποιούμε το υλικό λεύκανσης στο σπίτι.

Είναι η θεραπεία ασφαλής; Πολύ ασφαλής. Δε δημιουργεί καμία βλάβη στα ούλα ή στα δόντια, αλλα πρέπει πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες που θα σας δοθούν.

Πώς δρα η λεύκανση; Το υλικό της λεύκανσης είναι στην ουσία ενεργό οξυγόνο και επιδρά επιφανειακά στις χρώσεις των δοντιών.

Θα πρέπει να προσέξω κάτι αν ξεκινήσω λεύκανση; Πριν τη λεύκανση πρέπει να προηγηθεί καθαρισμός των δοντιών. Κατά τη διάρκεια, δεν θα καπνίζετε, δεν θα καταναλώνετε καφέ, τσάι, κόκκινο κρασί, αφεψήματα, ανθρακούχα ποτά και ο,τι βάφει γενικά τα δόντια. Ενδέχεται να παρουσιάσετε ελαφρά ευαισθησία κατά τη διάρκεια της θεραπείας σε ούλα και δόντια που εξαφανίζονται μετά το τέλος της λεύκανσης.

 • Πώς γίνεται η λεύκανση; Υπάρχουν 3 τρόποι:
 • Στο σπίτι: Η πιο οικονομική μέθοδος. Φοράτε καθημερινά για μερικές ώρες ειδικούς διαφανείς και μαλακούς νάρθηκες που γεμίζετε με το ζελέ λεύκανσης. Οι νάρθηκες αυτοί κατασκευάζονται εξατομικευμένα μετά από αποτυπώματα από το στόμα σας.
 • Στο ιατρείο: απαιτούνται 1-3 επισκέψεις των 30'.
 • Με συνδυασμό λεύκανσης σπιτιού και ιατρείου: Ενδείκνυται για απαιτητικά περιστατικά λεύκανσης και δίνει το μέγιστο αποτέλεσμα λευκότητας. Χρειάζονται 2 επισκέψεις στο ιατρείο και παράλληλη εφαρμογή ναρθήκων λεύκανσης στο σπίτι.

 Οδηγίες για τη λεύκανση στο σπίτι

Σας έχουν δοθεί 2 διαφανείς, μαλακοί νάρθηκες που εφαρμόζουν μόνο στο δικό σας στόμα και το ζελέ λεύκανσης μέσα σε σωληνάρια.

Τους νάρθηκες και το ζελέ που ενδεχομένως να περισσέψουν, μην τα πετάξετε. Κρατήστε τα για μελλοντικό φρεσκάρισμα της λεύκανσης.

 1. Ποσότητα ζελέ: Βάζουμε μέσα στο νάρθηκα σε ένα ένα δόντι, από μια σταγόνα λευκαντικού. Δε χρειάζεται να πλημμυρίζουμε με ζελέ τους νάρθηκες. Φοράμε τον νάρθηκα και μασάμε ελαφρά για να απλωθεί το υλικό παντού. Την ποσότητα που βγήκε έξω την σκουπίζουμε με το δάκτυλο ή την οδοντόβουρτσα. Η κατάποση περίσσειας ζελέ δεν είναι βλαπτική.
 2. Χρόνος εφαρμογής: Φοράμε τους νάρθηκες για χρόνο που ποικίλει ανάλογα με την πυκνότητα του τζελ. Συνήθως τους φοράμε κατά τον ύπνο. Αν παραλείψουμε μια μέρα, συνεχίζουμε κανονικά την επόμενη. Δεν τρώμε/πίνουμε/καπνίζουμε με τους νάρθηκες φορεμένους.
 3. Διάρκεια θεραπείας: 10-21 ημέρες ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όσο πιο κίτρινο το αρχικό χρώμα, τόσο περισσότερες μέρες θα διαρκέσει η θεραπεία. Από την πρώτη μέρα θα αρχίσουμε να διακρίνουμε το αποτέλεσμα.
 4. Καθαριότητα: Πριν από κάθε εφαρμογή, βουρτσίζουμε τα δόντια και κάνουμε νήμα. Έτσι το ζελέ θα έρθει σε επαφή με καθαρά δόντια και θα δράσει περισσότερο. Μόλις αφαιρέσουμε τους νάρθηκες, τους ξεπλένουμε με νερό (όχι ζεστό) και σαπούνι και τους στεγνώνουμε. Ξεπλένουμε και βουρτσίζουμε τα δόντια μας.
 5. Τι να αποφύγετε; Δε θα καπνίζετε και δε θα καταναλώνετε χρωματιστά ποτά και τροφές. Οι πόροι των δοντιών είναι ανοικτοί κατά τη λεύκανση και τα δόντια πιο ευάλωτα σε χρώσεις. Μερικές μέρες μετά το τέλος της θεραπείας, μέχρι να σταθεροποιηθεί το χρώμα, συνεχίστε τους περιορισμούς.

Η διαδικασία της λεύκανσης είναι ασφαλής και δοκιμασμένη. Ενδεχόμενη οδοντική ή ουλική ευαισθησία είναι αναμενόμενη και εξαφανίζεται μετά το τέλος της θεραπείας. Γέφυρες, σφραγίσματα, θήκες δεν λευκαίνουν. Αν χρειαστεί, αντικαθίστανται μετά το τέλος της θεραπείας. Ακολουθήστε τις οδηγίες πιστά. Εάν εμφανίσετε υπερευαισθησία, επικοινωνήστε με το ιατρείο.

Συνήθεις ερωτήσεις μετά την χειρουργική εξαγωγή:

-Τι δραστηριότητες να κάνετε; 

Αποφύγετε την σωματική άσκηση και προσπαθήστε να μην κουραστείτε για την υπόλοιπη μέρα. Προτιμήστε να καθίσετε χωρίς να σκύβετε το κεφάλι σας χαμηλά.

 

-Τι να αποφύγετε;

Μην καταναλώσετε καυτές τροφές ή σκληρά φαγητά την πρώτη μέρα της εξαγωγής. Μασήστε από την αντίθετη πλευρά. Επίσης αποφύγετε το αλκοόλ και το κάπνισμα τις πρώτες 24 ώρες. Καλύτερα να μη φάτε πριν ξεμουδιάσετε γιατί μπορεί να δαγκωθείτε άσχημα χωρίς να το καταλάβετε!

Αν πρόκειται να ξαπλώσετε, φροντίστε το κεφάλι σας να είναι ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα και χρησιμοποιήστε μια πετσέτα για να μη λερώνετε το μαξιλάρι σας, καθώς το τραύμα μπορεί να ματώσει.

 

-Πρέπει να βουρτσίσετε;

Είναι σημαντικό το στόμα να παραμείνει καθαρό, καθώς αυτό θα βοηθήσει την επούλωση. Φυσικά δε θα βουρτσίσετε πάνω στην πληγή και θα προσέχετε να μην καταστρέψετε το θρόμβο που δημιουργείται πάνω στην εξαγωγή. Δηλαδή όχι απομύζηση και όχι συνεχή ξεπλύματα την πρώτη μέρα.

 

 -Τι να κάνετε αν ματώσετε;

Είναι φυσιολογικό την πρώτη μέρα το σάλιο σας να είναι αιματηρό. Μην παρενοχλείτε το τραύμα και προτιμήστε να κάνετε πλύσεις με αλατόνερο μετά τις πρώτες ώρες της εξαγωγής. Είναι πολύ σπάνιο να αιμορραγεί πραγματικά μια εξαγωγή. Εάν κρίνετε πάντως ότι το αίμα είναι πολύ, επικοινωνήστε με το ιατρείο.

  

-Τι να πάρετε αν πονάτε;

Τα συνήθη παυσίπονα όπως depon ή ponstan είναι αρκετά, σε δοσολογία σύμφωνα με τις οδηγίες του φαρμάκου. Αποφύγετε οπωσδήποτε την ασπιρίνη που προκαλεί αιμορραγία. Αν χρειαστούν άλλα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, θα σας δοθούν σχετικές οδηγίες. Επίσης μια εφαρμογή παγοκύστης εξωτερικά στο δέρμα μπορεί να δράσει ανακουφιστικά και να εμποδίσει τυχόν πρήξιμο. Την εφαρμόζετε ανά 10 λεπτά για 8 περίπου ώρες.

 

-Τι να κάνετε αν ο πόνος επιμένει μετά τις 2 πρώτες ημέρες;

Εάν αντί να βελτιώνεται η κατάσταση σας, χειροτερεύει ,θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το ιατρείο. Είναι ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπλοκες μετά την εξαγωγή που χρειάζονται περαιτέρω φροντίδα.

 

Λιγότερο συχνές επιπλοκες μιας εξαγωγής, εκτός από τον πόνο και την αιμορραγία, μπορεί να είναι το οίδημα (πρήξιμο), το αιμάτωμα,η κακοσμία καθώς και η πλήρης απουσία αιμορραγίας και θρόμβου στο τραύμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνισταται η παρακολούθηση σας για μερικές ημέρες. Σε κάθε περίπτωση αν κάτι σας ανησυχήσει να επικοινωνήσετε με την ιατρό.

 

Εφόσον υπάρχουν ράμματα αυτά θα πρέπει να κοπούν 7 ημέρες μετά.